Турският президент Реджеп Таип Ердоган заяви, че Швеция не трябва да очаква подкрепа за кандидатурата си в НАТО от страната след скандалните действия в Стокхолм, предава ТАСС.

"Тези мръсни действия в Швеция и дори в близост до нашата дипломатическа мисия се смятат за обида за мюсюлманите и като цяло за всички хора, всички права и свободи. Вие продължавате да подкрепяте терористите и очаквате с нетърпение да подкрепите (подкрепа за) присъединяването към НАТО. Няма да стане така. Швеция не трябва повече да очаква тази подкрепа от нас", заяви той.

Турският лидер подчерта, че очаква Стокхолм да изпълни изцяло задълженията си към Турция за борба с терористичните организации. "Ако шведските власти уважават правата и свободите толкова много, тогава те преди всичко трябва да уважават религиозните чувства на Турция и на всички мюсюлмани. Ако не покажете това уважение, извинете ме, но няма да получите и грам подкрепа от нас по отношение на присъединяването към НАТО", добави Ердоган.

Турските власти остро протестираха срещу изгарянето на Корана пред турското посолство в Стокхолм миналата събота, наричайки акцията "расистка" и "модерно варварство". Заместник-ръководителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Нуман Куртулмуш предупреди, че Турция няма да одобри кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО, докато не изпълни подписания с Анкара меморандум за борба с тероризма. На 11 януари в Стокхолм се проведе митинг в подкрепа на Кюрдската работническа партия, призната за терористична организация в Турция. По време на акцията участниците в нея организираха обесването на кукла, подобна на (чучело на)Ердоган. Този инцидент и отказът на Швеция да търси замесените в скандалната акция също предизвикаха остра реакция от страна на Анкара.