Президентските и парламентарните избори в Турция се провеждат в неделя без проблеми. Това заяви пред TRT и турските медии настоящият държавен глава на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган, който се кандидатира за нов мандат.

"Според информацията, която получихме от министъра на вътрешните работи, изборите протичат без проблеми и инциденти. Надявам се, че те ще бъдат от полза за демокрацията", заяви Ердоган след гласуването в избирателна секция, открита в училище в област Ускюдар в азиатската част на Истанбул. Той призова всички избиратели да участват в гласуването, което ще приключи в 17:00 местно време (съвпада с българското). "Надявам се на добро бъдеще след приключване на преброяването на гласовете. Призовавам всички наши избиратели да участват без да се колебаят в гласуването преди 17:00 часа, за да покажат силата на турската демокрация", отбеляза още турският лидер.

На мястото на гласуването бяха взети мерки за сигурност, а всички влизащи в училището бяха прегледани от представители на специалните служби. Телевизионният канал TRT припомня, че Ердоган традиционно гласува в избирателната секция в гимназията "Сафет Чеби".

Трима кандидати участват в президентските избори в Турция - Ердоган, кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу и кандидатът на Алианса АТА Синан Оган. Основната борба за най-високия държавен пост се очаква да се развие между Ердоган и Кълъчдароглу. Условието за победа е получаване на 50% от гласовете, местните политолози не изключват провеждането на президентски избори в Турция в два тура. В този случай вторият тур ще се проведе на 28 май. Кандидатът с обикновено мнозинство от гласовете ще бъде обявен за победител.

Тридесет и шест партии участват в парламентарните избори, някои от които са сформирали съюзи, за да преодолеят прага от 7%, необходим за влизане в парламента.