В дадени държави членки има партии, които в самите си устави са записали да не се приемат България и Румъния в Шенген. Това каза в предаването на Радио “Фокус" “Това е България"  Емил Радев, заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.

"В дадени държави членки има партии, които в самите си устави са записали да не се приемат България и Румъния в Шенген. Това са крайнодесни партии. Увеличаването на мигрантския натиск в последната година също изигра важна роля. Например Австрия се притеснява главно заради трафика в западния балкански маршрут и тя е против приемането главно на хърватите и оттук се гледа в пакет. За съжаление, тези причини за пореден път ще ни изиграят лоша роля".

Според него вътрешнополитическите причини ще вземат превес при вземането на окончателно решение и е възможно дори да не се стигне до гласуване за приемането на страната ни в Шенген.   

"За съжаление, както винаги, вътрешнополитическите теми в дадени държави членки вземат превес и въпреки че от 11 години ние, заедно с румънците, сме изпълнили всички критерии и за членуване в шенгеското пространство, и да прилагаме шенгенското законодателство, ползваме шегенската информационна система и видеинформационната система, но поради вътрешнополитически причини в дадени държави членки виждаме, че за пореден път ще сме третирани като държави втора ръка. Отново, може би, няма да се стигне до гласуване на нашите кандидатури", каза той. 

Радев обясни, че България получава пълна подкрепа от Европейския парламент и от Европейската комисия, но трябва да се постигне единодушие в Европейския съвет. 

"Проблемът е в съвета. Трябва да се търси единодушие там. Европейският парламент винаги е подкрепял приемането на България и Румъния в Шенген и с последната резолюция, на която и аз бях автор, ЕП безрезервно подкрепи нашата страна и Румъния, и даже постави цел до края на тази година да бъдем приети в Шенген. Европейската комисия изпрати проверка в двете страни, резултатите са прекрасни, няма забележки, но виждаме, че въпреки че ЕК също ни подкрепя, ролята е единствено и само на Европейския съвет. Там трябва да се търси единодушие", каза още Емил Радев.

Цоня СЪБЧЕВА