Въоръжени лица, изпратени от Москва, са убили дезертьора, който се укри в Аликанте, според испанските разузнавателни служби, пише El Pais.

"Испанските разузнавателни служби не се съмняват, че Кремъл стои зад убийството на Максим Кузминов в Аликанте, руският пилот, който през август избяга в Украйна с бойния си хеликоптер Ми-8", пише испанската медия.

Вестникът също така посочва, че испанското правителство е било много предпазливо в публичните изявления за убийството.

Трябва да оставим Гражданската гвардия да си свърши работата и да оставим разследването да напредне“, е заявил говорителят на правителството Пилар Алегрия след заседание на Съвета на министрите по-рано.

Дипломатически източници на El Pais са заявили, че това е "много сериозен" въпрос, въпреки че все още чакат да съберат достатъчно информация. Ако участието на руските власти бъде потвърдено, са добавили те, Испания ще даде "силен отговор". 

По същия начин, посочва El Pais, експертите зад случая имат съмнения коя конкретна руска служба може да стои зад убийството в Аликанте. Причината са различните изявления на руските власти по случая Кузминов.

Това може да е операция, подписана от Службата за външно разузнаване (СВУ), чийто ръководител Сергей Наришкин говори за смъртта на дезертьора.

Съмнения има и за това дали Федералната служба за сигурност (ФСБ), наследник на съветския КГБ, но и военното разузнаване (ГРУ), тъй като убитият е с чин капитан, което е извън нейната юрисдикция. 

Докато самоличността на убития все още не е била потвърдена в Испания, руските медии първи са съобщили за убийството на Кузминов, което "приписаха на проблеми с алкохола и наркотиците, като добавиха, че той се е превърнал в "неприятен и опасен свидетел" за Киев". 

След като новината е потвърдена от Украйна, ръководителят на Службата за външно разузнаване на Русия (СВР) Сергей Наришкин заяви във вторник, че жертвата е "престъпник, предател" и "морален труп", тъй като е избягал от страната си.

През октомври руската телевизия заяви, показвайки трима предполагаеми членове на ГРУ, че им е било наредено да ликвидират дезертьора.