Към 2025 г. Германия ще бъде по-прогресивна и ще разшири правата на мигрантите, младежта, жените и ЛГБТ общността, ако следващото правителство, водено от социалдемократа Олаф Шолц, изпълни обещанията, заложени в коалиционното споразумение със "Зелени“ и Свободната демократическа партия (СвДП), коментират в редакцията на испанския национален ежедневник El Pais. След 16 години власт на християндемократите на Ангела Меркел, първата в следвоенната история на Германия трипартийна коалиция се споразумя за договор, който революционизира някои области, като тези на репродуктивните права на жените или правото на гражданство. Коалицията от социалдемократи, зелени и либерали пристига решена да модернизира страната под лозунга "Дръзки за повече напредък“.

И трите партии се обърнаха към младите хора, чийто вот на последните избори преобрази германския политически пейзаж. Либералите и зелените спечелиха избирателите под 25 години. Ако бяха гласуваха само те, то канцлер на ФРГ щеше да бъде съпредседателят на "Зелените“ Аналена Бербок. Либералите също постигнаха сериозен успех сред гласоподавателите. Всеки четвърти им гласува своето доверие и партията спечели 11,5% от целия електорат. Следователно, една от звездните мерки на правителствения пакт е разрешаването на гласуване от 16-годишна възраст. Някои провинции вече го обмислят. Сега трипартийната коалиция ще въведе закон за това подрастващите да гласуват за Европейския парламент, а също така, за да могат да избират и депутатите в Бундестага, макар че това е по-сложно, тъй като изисква промяна на Конституцията.

Ако коалицията успее да изпълни всичките си предложения, в Германия през 2025 г. ще може да се закупува и канабис за развлекателна употреба. И зелените, и либералите защитиха тази инициатива, защото вярват, че тя ще сложи край на черния пазар и ще осигури приходи от данъци. Скорошно проучване на университета в Дюселдорф изчислява, че мярката ще вкарва почти 5000 милиона евро годишно за държавната хазна.

Промените, предложени от светофарната коалиция, представляват радикална промяна в миграционните и интеграционните политики в страна, която ще се нуждае от пристигането на 400 000 чужденци всяка година, за да покрива недостига на персонал. Чужденец, който се установи в страната през 2020 г., ще може да кандидатства за германско гражданство през 2025 г., след само пет години пребиваване - три в случай на "специални интеграционни постижения“, които не са посочени - и ще може да поддържа двойно гражданство. Тази последна точка засяга десетки хиляди турци, които остават чужденци след десетилетия, живеещи в страната.

Новите правила представляват забележителна еволюция от строгите закони от 80-те и 90-те години на миналия век, когато на практика гражданството се придобива само по кръвен път (когато бащата или майката са германци). "Ще създадем модерен закон за гражданството“, пишат коалиционните партньори. Германия се възприема като страна на мигранти: "За да се възползваме от новия потенциал на Германия като централа на бизнеса и науката, ние искаме хората от други страни да могат да учат или да се обучават у нас по-лесно“, казват трите партии, които също така искат да улеснят процедурите за турската общност, известна като "поколението гастарбайтери“. Дълго време интеграцията им не е била приоритет.

Новата коалиция ще насърчи промени, които засягат ЛГБТИ общността, като например отмяната на т.нар. закон за транссексуалността, който ще бъде заменен от "закон за самоопределение“. Коалицията иска да създаде процедура в гражданския регистър, която позволява промяна на регистрацията на пола в гражданското състояние чрез обикновена декларация, точно каквата наскоро одобри испанското правителство. Понастоящем споразумението гласи, че лечението за смяна на пола трябва да бъде "напълно покрито“ от германската задължителна медицинска застраховка.

Досега на хомосексуалистите и транссексуалните бе забранено да даряват кръв, нещо, което новите управляващи в Берлин искат да променят. Текстът също така предвижда, че когато дете се роди от брака на две жени, и двете ще бъдат "автоматично законни майки“.

В раздела, посветен на борбата с екстремизма – Германия смята, че нейният най-голям проблем със сигурността е десният екстремизъм – коалиционните партньори въвеждат новост, която също може да се окаже част от закон. Регистърът на политически мотивираните престъпления понастоящем не включва престъпления от омраза срещу жени и хомосексуалисти, нещо, което сега искат да реформират.

Ако партиите изпълнят договора си, през 2025 г. много неща ще се променят по отношение на репродуктивните права на жените, например за прекъсването на бременността. Абортът, се казва в текста, "трябва да бъде част от медицинското образование и обучение“. В германския наказателен кодекс има член, който затруднява лекарите да дават информация за процедурата (219, която забранява "публичността“ на аборта). Тристранната коалиция планира да го отмени. "Възможността за безплатен аборт е част от надеждно здравеопазване“, казва той.

Партиите са отворени и за разширяване на лечението на фертилитета, което може да се извършва в Германия, и тези проблеми ще се покриват от задължителното здравно осигуряване. Германия има един от най-големите дялове на населението над 65 години в Европа, а раждаемостта е под средната за Съюза. "Искаме да предложим повече подкрепа на хората, които искат да имат деца“, казват от коалицията. Социалдемократите, зелените и либералите ще проучат легализирането на донорството на яйцеклетки — законна техника в Испания от 1988 г. — и алтруистичното "сурогатно майчинство [практика, известна още като сурогатен корем]“, за което ще създадат комисия по репродуктивна медицина.

Изкуственото осеменяване с донорска сперма може да се извърши "независимо от медицинските показания, семейното положение и сексуалната идентичност“, се казва в споразумението, което също обещава да се преразгледат възрастовите ограничения и циклите на лечение, на които пациентът може да се подложи. Сега застрахователите не покриват сумата, ако жената е над 40 години или ако двойката не е женена. Федералното правителство ще покрива 25% от разходите. Споразумението също така включва мерки за равенство между мъжете и жените и за засилване на борбата срещу сексисткото насилие, което в Германия остава до голяма степен тема табу, за която липсват статистически данни и която някои все още наричат "престъпления от страст“.

Трите партии са категорични, че през 2024 г. искат да заложат на "зелен“ комисар. Но този принцип има много важно предупреждение: "Стига председателят на Европейската комисия да не е германец“. С други думи, новото правителство е готово да се оттегли от Брюксел, ако сънародник има възможности да ръководи изпълнителната власт на Общността.

Първото име, което идва на ум, е това на популярната Урсула фон дер Лайен, бивш министър на труда и отбраната в кабинетите на Ангела Меркел, която сега председателства Европейската комисия. Но това не само е от полза за нея, а и за Манфред Вебер, баварец от ХСС, сестринската партия на ХДС, които вече се бориха да председателстват Изпълнителната власт на Общността през 2019 г.

Превод и редакция: Тереза Герова