Големият печеливш от енергийната криза в Европа е икономиката на САЩ, пише The Wall Street Journal. Поразени от рязко покачващите се цени на газа, компаниите в Европа, които произвеждат стомана, торове и други суровини за икономическа дейност, пренасочват дейността си към САЩ, привлечени от по-стабилните цени на енергията и силната подкрепа на правителството.

Докато бурните колебания в цените на енергията и постоянните проблеми с веригата за доставки заплашват Европа с това, което някои икономисти предупреждават, че може да бъде нова ера на деиндустриализация, Вашингтон обяви набор от стимули за производство и зелена енергия. Резултатът е игрално поле, което все повече се накланя в полза на САЩ, казват ръководители на големи фирми, особено на компании, които залагат на проекти за производство на химикали, батерии и други енергоемки продукти.

Въпреки че икономиката на САЩ е изправена пред рекордна инфлация, затруднения във веригата на доставки и страхове от рецесия, анализаторите казват, че страната излиза сравнително силна от пандемията, докато Китай продължава да налага блокирания заради Covid, а Европа е дестабилизирана от война. Новите разходи на Вашингтон за инфраструктура, микрочипове и проекти за зелена енергия засилиха бизнес привлекателността на САЩ, пише WSJ.

Изданието отбелязва, че Европа остава желан пазар за високотехнологично производство и може да се похвали с квалифицирана индустриална работна сила, казват анализатори и инвеститори. Със задържаното търсене от пандемията, много компании, които преживяват и експлозивно нарастване на цените на енергията през последните месеци, прехвърлят разходите на клиентите. Въпросът е докога ще продължат по-високите цени на природния газ.

Някои икономисти предупредиха, че производителите на природен газ от Канада до САЩ и Катар може да се борят да заменят напълно Русия като доставчик за Европа в средносрочен план. Ако е така, континентът може да се сблъска с високи цени, поне за газа, до 2024 г., което заплашва да направи белезите върху производствения сектор на Европа постоянни.

"Мисля, че ще преживеем две зими“, казва Стефан Боргас, главен изпълнителен директор на RHI Magnesita NV. Ако континентът не може да намери по-евтин газ или да увеличи възобновяемата енергия, добави той, "компаниите ще започнат да търсят другаде“.

Европейските производители може да не успеят да останат конкурентоспособни без ниските цени на енергията и "зелените стимули“, които в момента се предлагат в САЩ, посочва Свейн Торе Холсетер, главен изпълнителен директор на норвежкия гигант за торове Yara International AS A.

"В резултат на това някои индустрии ще се преместят завинаги“, твърди той.