Инцидентите в "Северен поток" могат да се окажат в полза на САЩ и други износители на газ, докато диалогът между Русия и Европейския съюз само ще се влошава на този фон. Това мнение изразиха интервюирани експерти в областта на енергетиката и международните отношения в сряда в разговор с ТАСС.

Според Алексей Гривач, заместник-генерален директор по газовите проблеми на Националния фонд за енергийна сигурност и експерт в Международния клуб "Валдай", инцидентът с газопроводите ще бъде от полза за всички, които искаха да предотвратят връщането на руския газ в Европа и Германия, включително и на всяка цена.

"Да лишиш например германците дори от теоретична възможност да преговарят с Москва и да смекчат енергийната криза, чието задълбочаване е твърде вероятно тази зима. Освен това те и свързаните с тях играчи реализират и ще продължат да реализират големи свръхпечалби от продажбата на газ на изключително високи цени", каза Гривач.

Ползи за САЩ и диалог с ЕС

Андрей Бистрицки, председател на съвета на фондация "Валдайски дискусионен клуб за подкрепа и развитие", заяви, че инцидентът може да бъде от полза за САЩ, както и за някои радикални сили в Източна Европа и Прибалтика, в чисто икономически план.

Според експерта ситуацията с газопроводите също няма да улесни диалога между Русия и страните от ЕС. "Ще мине много време, докато се изясни какво се е случило там. През този период всички ще се обвиняват още повече в саботаж. Затова, разбира се, диалогът ще се усложни", обясни Бистрицки.

Анализаторът обърна внимание на факта, че перспективите за енергийната сигурност на ЕС в този контекст са "лоши", тъй като компенсирането на загубите в енергийния сектор е доста проблематично. Бистрицки посочи също, че разследването на инцидентите ще бъде много дълго и че създаването на безпристрастна комисия за това ще бъде "изключително трудно".

Намеса на десни радикални сили

Според Андрей Кортунов, генерален директор на Руския съвет по външни работи, саботажът на газопроводите може да е извършен от десни радикални сили в Европа, които са станали по-активни на фона на влошаването на отношенията с Русия. "Не бих изключил подобен вид саботаж", каза той.

В същото време Кортунов отхвърли мнението на някои западни журналисти, че Русия може сама да е извършила саботажа. "Мисля, че това е изключително малко вероятно. Възможно е "Газпром" все още да вярва, че газопроводите ще работят с пълния си капацитет в бъдеще, защо да уврежда имуществото?" - подчертава специалистът.

Според него всеки, който е готов да доставя газ за ЕС, ще спечели от този инцидент, още повече че търсенето на енергийни ресурси от страна на европейците само ще се увеличи поради недостига.