Русия може да разположи свои ракети в Куба и Венецуела, ако НАТО откаже да преговаря с нея за гаранции за сигурност, включително за неразширяване на Северноатлантическия алианс, пише списание "Експерт“.

Позовавайки се на свои източници, порталът Avia.Pro съобщава, че през последните два дни самолет на ФСБ на Русия е направил посещение в тези държави.

"Вчера и днес във въздушното пространство на Венецуела и Куба беше видян руски самолет Ту-154М, който по всяка вероятност принадлежи на ФСБ на Руската федерация“, пише порталът.

В същото време медията отбелязва, че все още не е известно кой и с каква цел е отишъл в тези страни. Журналисти обаче предположиха, че Москва може да преговаря с Куба и Венецуела за създаването на нейни военни съоръжения там и разполагането на оръжия.

"Други ведомства и също се занимават с подобни въпроси, което е разбираемо. В крайна сметка Русия по-рано предупреди САЩ и НАТО, че ще даде твърд отговор в случай на провал на преговорите за гаранции за сигурност. Вероятно именно разполагането на руски ракетни оръжия близо до границите на САЩ може да принуди Вашингтон да преразгледа позициите си относно разширяването на НАТО“, обобщиха авторите на материала.

По-рано заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков заяви, че преговорите със САЩ не са успели да постигнат напредък по темата за разширението на НАТО на изток.

Преговорите между Руската федерация и САЩ започнаха на 10 януари на територията на Постоянното представителство на САЩ към офиса на ООН в Женева.

Превод и редакция: Иван Христов