Повече от 20% от германците са готови да напуснат Германия в случай на война. Това показват данните от проучване, проведено от YouGov по поръчка на агенция DPA сред 2000 пълнолетни германци. Резултатите бяха публикувани в понеделник от вестник Berliner Zeitung.

Според тази информация, в случай на нападение срещу Германия, само един от всеки десет анкетирани би бил готов да защити страната с оръжие в ръце, а само 5% биха се включили доброволци. 6% от анкетираните биха очаквали наборна служба и военно обучение. 24% от анкетираните са заявили намерението си да напуснат страната възможно най-скоро. Изданието подчертава, че сред анкетираните има много млади хора, които биха били по-необходими за воденето на военни действия.

Вестникът отбелязва, че всеки четвърти на възраст от 18 до 39 години - общо над 6 милиона души - би напуснал Германия. Повечето от младите хора в Германия не могат да си представят война, защото имат приятели навсякъде и прекарват много време в чужбина. Войната за тях е анахронизъм, твърди изданието.