Един от най-активните вулкани в Русия изригна във вторник, изстрелвайки огромен облак пепел високо в небето и задушавайки села със сив вулканичен прах, предизвиквайки предупреждение за авиацията около Далечния източен руски полуостров Камчатка, съобщава Reuters.

Вулканът Шивелуч изригна малко след полунощ, изхвърляйки облак пепел върху площ от 108 000 квадратни километра, според Камчатския клон на Геофизичното проучване на Руската академия на науките.

Потоци лава се свличаха от вулкана, топейки снега и предизвиквайки предупреждение за кални потоци по близката магистрала, докато селата бяха покрити със сива пепел, дълбока до 8,5 сантиметра, най-дълбоката от 60 години.

"Пепелта достигна 20 километра височина, облакът се премести на запад и имаше много силно падане на пепел върху близките села“, казва Данила Чебров, директор на Камчатския клон на Геофизическото изследване.

"Вулканът се подготвяше за това най-малко една година... и процесът продължава, въпреки че вече малко се успокои“, отбелязва още той.

По думите на Чебров, вулканът вероятно ще се успокои сега, но не могат да бъдат изключени още изхвърляния на пепел. Според него потоците лава няма да достигнат до местните села.

Екипът за реагиране при вулканични изригвания на Камчатка издаде червено предупреждение за авиацията, защото "продължаващата дейност може да засегне международни и нисколетящи самолети“.

Някои училища на полуостров Камчатка, на около 6800 км източно от Москва, бяха затворени и на жителите беше наредено да останат на закрито, разкри ръководителят на общинския регион Уст-Камчатски Олег Бондаренко в публикация в Telegram.

"Заради това, което току-що видях тук със собствените си очи, ще бъде невъзможно децата да ходят на училище и като цяло присъствието на деца тук е под въпрос“, заяви Бондаренко

По думите му, електрозахранването на жителите е възстановено и че се доставя питейна вода.

Един от най-големите и активни вулкани на Камчатка, Шивелуч, е имал около 60 значителни изригвания през последните 10 000 години, като последното голямо е през 2007 г.

Той има две основни части, по-малката от които– според учените е изключително активна през последните месеци, с връх от 2800 метра, който стърчи от високия 3283 метра Стари Шивелуч.

Учените публикуваха снимки на облака пепел, който се издига бързо над горите и реките на Далечния изток и на селата, покрити с пепел. Един публикува снимка на дълбочината на падането на пепелта - повече от 8 сантиметра.