Европейската комисия обяви в четвъртък, че ще предприеме правни действия срещу инвеститорското гражданство на Малта, или така наречената схема "златен паспорт“, пише Politico.

По схемата Малта предлага гражданство на ЕС на чужденци в замяна на инвестиция в страната от около 1 милион евро.

Тъй като този вид гражданство се издава без "никаква истинска връзка със съответната държава-членка“, то е "несъвместимо“ с "принципа на искрено сътрудничество, залегнал в Договора за Европейския съюз, и с концепцията за гражданство на Съюза“, заявиха от Комисията в изявлението си, като добави, че следователно ще предяви иск срещу Малта пред Съда на ЕС.

Европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс заяви в Туитър, че "ценностите на ЕС не се продават“.

Правителството на Малта заяви, че е взело под внимание действията, предприети от Комисията, но добави, че не смята, че те са в нарушение на европейското право, съобщиха местни медии.

Комисията предупреди Малта за потенциални правни стъпки срещу програмата през 2020 г. и 2021 г., но Валета не е изпълнила исканията за прекратяване на схемата досега.

Кипър и България също имат подобно законодателство, което поражда опасения относно сигурността, прането на пари, укриването на данъци и прозрачността, пише европейската редакция на Politico. Кипър все още е под зорко от Комисията, тъй като спря схемата едва през 2020 г., но продължи да обработва висящи заявления до юли миналата година. България премахна схемата изцяло през 2022 г., отбелязва медията.