Страните от Европейския съюз ще изготвят промишлен план за увеличаване на запасите си от боеприпаси преди следващата среща на върха през март. Това обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на пресконференция след първия ден от дискусиите в Брюксел. 

"Разгледахме нашия запас от боеприпаси. Нашата идея е на срещата на върха през март да постигнем напредък в сътрудничеството с производствената индустрия и способността ни да снабдяваме нашите отбранителни системи с боеприпаси“, цитират медиите думите на белгиеца.

На въпрос на журналисти дали страните от ЕС са обсъдили предложението на Естония за създаването на механизъм за съвместни покупки на военно оборудване за Украйна, подобно на този за ваксините срещу COVID-19, Мишел уточни, че участниците в срещата не са били подготвени за подобни дискусии.

Ръководителите на европейските институции и лидерите на страните от ЕС многократно са заявявали, че запасите от оръжия на Общността са намалели след оказването на помощ на Украйна.

В четвъртък Естония призова страните от Европейския съюз да създадат механизъм за съвместни покупки на военно оборудване за Украйна, подобно на този за ваксините срещу COVID-19. Съответното предложение представи министър-председателят на балтийската страна Кая Калас при пристигането си на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

"Наложително е да ускорим предоставянето на военна помощ на Украйна. Мисля, че всички погледнахме какво имаме на склад, но трябва да направим повече и да изпратим ясен сигнал на европейската отбранителна индустрия да произвежда повече. Мисля, че можем да използваме механизъм, подобен на този, използван в случая с ваксините, т.е. европейските страни ще отделят средства, Европейската комисия ще закупи и след това то оборудването - ще бъде изпратено директно в Украйна“, заяви Калас.