Европейският съюз ще бъде принуден да наложи санкции срещу Китай, ако окаже военна помощ на Русия. Това предупреди министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн в ефира на радио Deutschlandfunk.

По думите му в рамките на деня външните министри на ЕС ще обсъдят санкции срещу ирански фирми, които Киев и западните страни обвиняват, че доставят дронове на Русия. "Ако Китай доставя оръжия, това много бързо може да има подобни последици. Китай трябва да вземе това предвид. Надявам се, че няма да се стигне дотам, но, разбира се, американците няма да го кажат просто така“, подчерта Аселборн.

"Да, разбира се, ако това се случи, ако има доставки на оръжие за Русия, тогава това би било драматична промяна на ситуацията и, разбира се, ще има последствия за отношенията ни с Китай като цяло“, предупреди външният министър на Люксембург. Според него предоставянето на военна помощ на Русия би подкопало доверието на Запада в Китай.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви на 19 февруари в интервю за NBC, че Вашингтон скоро ще публикува доказателства за военната помощ на Китай за Русия. Той също така заяви, че Пекин "сериозно обмисля да предостави смъртоносни оръжия на Русия".