Правителствени служители на Европейския съюз препоръчаха пътниците, летящи от Китай до страните от Европейския съюз, да представят отрицателен тест за коронавирус, преди да бъдат допуснати на борда, предава Reuters, като припомня, че Пекин планира да облекчи ограниченията за пътуване въпреки вълната от нови инфекции с COVID-19.

Препоръката идва от Интегрираната политическа група за реагиране при кризи (IPCR) на ЕС - орган, съставен от длъжностни лица от 27-те правителства на Общността, и е в съответствие с друга такава, направена по-рано от Европейската комисия.

Китай планира да облекчи ограниченията за пътуване на 8 януари, въпреки вълната от нови инфекции, която натовари болници и погребални къщи в страната, твърди агенцията.

IPCR също така препоръча всички пътници на полети до и от Китай да носят маски за лице, правителствата на ЕС да въведат тестване на случаен принцип на пристигащи от азиатската страна, и да тестват  отпадъчните води на летищата с международни полети и самолети, пристигащи от Китай.

IPCR заяви, че заедно с Европейския център за контрол на заболяванията, отделът по външни работи на Комисията и Световната здравна организация ще продължат да наблюдават епидемиологичната ситуация в ЕС и развитието в Китай.

"Държавите членки се съгласяват да оценят ситуацията и да преразгледат въведените мерки до средата на януари 2023 г.“, се казва в изявление на IPCR.

Европейският център за контрол на заболяванията (ECDC) заяви миналата седмица, че в момента не препоръчва мерки за пътници от Китай, тъй като вариантите, които се разпространяват в страната, вече циркулират в ЕС.

ECDC също така каза, че гражданите на Общността имат относително високи нива на ваксинация и потенциалът за внесени инфекции е нисък в сравнение с ежедневните инфекции в ЕС, като здравните системи в момента се справят.