Европейската комисия днес препоръча Босна и Херцеговина да получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз, при условие че укрепи демокрацията си, предаде Reuters.

"Вятърът на промяната отново духа в Европа и ние трябва да уловим тази инерция", заяви в речта си Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК. "Западните Балкани принадлежат към нашето семейство и трябва да го кажем много, много ясно".

В годишния си доклад за разширяването на ЕС Комисията заяви, че Босна трябва да укрепи демокрацията, функционалността на държавните институции, върховенството на закона, да се справи с корупцията и организираната престъпност, да гарантира свободата на медиите и управлението на миграцията.

Търпението на някои страни от Западните Балкани в чакалнята на ЕС се изчерпва, а критиците на бавния темп на по-нататъшното разширяване на блока твърдят, че той оставя пространство за Русия и Китай да разширят влиянието си в региона.

Фон дер Лайен заяви, че противниците на ЕС гледат на Балканите като на "геополитическа шахматна дъска", която се опитва да "вбие клин между региона и останалата част на Европа".

Външният министър на Босна Бисера Туркович заяви, че решението е добре дошло и историческо и че то ще насърчи реформите и изпълнението на необходимите условия преди започването на преговори за членство в ЕС.

"Възобновяването на този процес е от жизненоважно значение за гражданите и държавата Босна и Херцеговина, както и за стабилизирането на целия регион", заяви Туркович в Twitter.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, коментирайки препоръката за предоставяне на статут на кандидат за членство на Босна, заяви, че нахлуването на Русия в Украйна е подчертало важността на разширяването на ЕС и геополитическото му значение.

"То е дългосрочна инвестиция в мира, просперитета и стабилността на нашия континент", каза той.