Страните от Европейския съюз се споразумяха за 14-ия пакет от санкции срещу Руската федерация, като санкциите са насочени към сектора за втечнен природен газ (LNG), в отговор на агресията срещу Украйна. Това съобщи белгийското председателство на Съвета на ЕС в социалната мрежа X.

Пакетът предвижда нови целенасочени мерки и увеличава максимално въздействието на съществуващите санкции чрез отстраняване на пропуските, се отбелязва в изявлението.

Длъжностни лица от 27-те държави от ЕС обсъждат пакета от санкции повече от месец. Новите мерки включват забрана за трансбордиране на руски втечнен природен газ и план операторите от ЕС да носят отговорност за нарушения на санкциите от страна на дъщерни дружества и партньори в трети държави.

По-рано медиите съобщиха, че Германия спира 14-ия пакет от санкции срещу Русия заради разширяването на мерките, които щяха да принудят дружествата от ЕС да гарантират, че техните клиенти няма да могат след това да продават санкционирани стоки на Русия.

Преди това Германия, заедно с Франция, се противопостави на забраната за износ на автомобили от висок клас за Беларус, която се превърна в "транзитна точка" за руските олигарси, за да продължат да ги купуват въпреки санкциите.