Европа обмисля различни мерки за намеса на енергийния пазар, включително тавани на цените, намаляване на търсенето на енергия и данъци върху свръхпечалбите на енергийните компании, тъй като растящите цени застрашават икономиката и тласкат домакинствата към бедност, пише Bloomberg.

Рискът от продължаване на съкращението на доставките на руски природен газ се увеличава и континентът се подготвя за тежка зима, коментира Мехтхилд Вьорсдьорфер, старши енергиен служител в Европейската комисия. Държавите са на ръба на рецесията и инфлацията вече е най-високата от десетилетия, принуждавайки Европейския съюз да изготви планове да се намеси, за да смекчи растящите разходи за електроенергия и да преразгледа структурата на пазара.

ЕС вече се съгласи да търси алтернативни източници на газ, да увеличи дела на възобновяемите енергийни източници, да повиши  изискванията за съхранение на газ и да определи доброволно намаление на търсенето с 15%, за да гарантира преминаване през зимата без прекъсвания на електричеството. Тринадесет от неговите членове вече са засегнати от съкращенията на доставките на газ от Русия.

"Ситуацията остава много, много критична и от страна на Европейската комисия ние работим на максимална скорост, за да разгледаме различни аспекти на сигурността на доставките и цените на енергията“, увери  Вьорсдьорфер пред членовете на индустриалната комисия на Европейския парламент в Брюксел. "Има риск от прекъсване, който е много голям, дори става все по-голям, тъй като вече половината от нашите държави-членки са засегнати изцяло или частично от прекъсвания“.

Министрите на енергетиката на блока трябва да обсъдят как да отговорят на кризата на извънредна среща следващата седмица. Все повече и повече правителства изискват инструмент за ограничаване на скока в цените на електроенергията, въпреки че възгледите за това как трябва да изглежда това се различават.