Европейският съюз не планира самостоятелно да определя таван на цените на руския петрол, той ще използва нивото, за което страните от Г-7 предварително ще се договорят, пише Euractiv.

Очаква се в рамките на деня в ЕС да влезе в сила осмия пакет от санкции срещу Русия, забраняващ на европейски компании да транспортират руски петрол, чиято цена надвишава установения таван. Става дума за транспортиране на петрол от европейски компании до трети страни.

В същото време от 5 декември влизат в сила вече приетите по-рано санкции на ЕС, които забраняват вноса на руски суров петрол в страните от Съюза по море. Временно изключение е направено за редица страни от ЕС, които получават руски нефт по петролопроводи.

"ЕС ще използва нивото на потока на цените на петрола от Русия, което ще бъде определено от Г-7... Санкциите ще включват забрана за транспортиране на петрол от Русия, но ще съдържат изключение за петрол на или под нивото, определено от страните от Г-7“, пише изданието, като се позовава на европейски дипломати.

В същото време, както обясниха дипломатите, процедурата предполага, че "всеки път за определяне на тавана на цените (в ЕС) ще се дава мандат от Съвета на ЕС (единодушно одобрение на решението от всички страни от Общността) . Т.е. това означава, че всяка държава от ЕС може да използва ветото за определяне на нови пределни цени на руския петрол“.

Euractiv също така посочва, че преди влизането в сила на решението за прилагане на механизма за таван на цените на руския петрол за транспортирането му по море, ЕС ще оцени въздействието на тези мерки върху Гърция, Малта и Кипър. За тях, според изданието, може да се предвидят определени отстъпки.

По-рано ЕК заяви, че като част от новия пакет санкции се "подготвя законодателна рамка, която ще позволи налагането на ценови ограничения на руския петрол". ЕС също многократно е подчертавал, че действителният таван на цените на руския петрол може да бъде въведен само в сътрудничество с Г-7 и други партньори на международната сцена, като се вземат предвид интересите на страните, които купуват руски енергийни ресурси.

По-рано руският президент Владимир Путин, коментирайки идеята на Запада да ограничи цените на руските енергийни ресурси, заяви, че Москва няма да извършва доставки, ако те влизат в противоречие със собствените й интереси.