Европейският съюз, в отговор на искане от Украйна, предоставя помощ за отстраняване на последствията от разрушаването на Каховската ВЕЦ в Херсонска област. Първите вноски са направени от Литва, Германия и Австрия. Това се посочва в изявление на Европейската комисия.

Германия е предложила 5000 водни филтри и 56 генератора, Австрия ще предаде 20 водни резервоара и 10 сондажни помпи, които вече са на път за Украйна. Освен това Литва и Германия също предоставят палатки, легла и одеяла.

"Разрушаването на язовир Нова Каховка в Украйна доведе до опустошителни хуманитарни и екологични последици. Докато евакуациите на засегнатото население са в ход, Украйна поиска международна помощ от ЕС под формата на оборудване и машини за усилията за оказване на помощ. В незабавен отговор ЕС вече насочва помощ чрез своя механизъм за гражданска защита благодарение на първите предложения от Германия, Австрия и Литва. 

Координационният център на ЕС за спешно реагиране е в пряк контакт с украинските служби за спешна помощ, за да наблюдава точните нужди на място и е готов да координира по-нататъшна помощ за Украйна въз основа на възникващи нужди“, се посочва в изявлението.

Отбелязва се също, че хуманитарната мисия на ЕС в Украйна координира работата със своите хуманитарни партньори, за да отговори бързо на нуждите на жертвите на наводненията, по-специално чрез предоставяне на хранителна помощ и питейна вода.