Европейският съюз (ЕС) извади пет китайски компании от предстоящ списък със санкции, след като Пекин обеща да намали военните доставки за Русия. Това съобщава хонконгският вестник South China Morning Post, позовавайки се на дипломати и служители.

Източници на вестника твърдят, че три компании от Китай все още остават в проекта за санкционен списък на ЕС. Първоначално се предвиждаше санкции да бъдат наложени на осем компании.

"Пет китайски фирми бяха условно премахнати от списъка след разговори с китайски дипломати в Брюксел. Китайската страна обяви, че ще работи, за да гарантира, че тези предприятия ще спрат да препродават високотехнологични европейски стоки на руската армия“, пише SCMP.

Според вестника трите останали предприятия са се оказали руски, работещи в Китай, така че ще останат в санкционния списък. В същото време изданието подчертава, че ако китайски фирми продължат да продават забранени европейски стоки на Русия, те могат отново да бъдат добавени в този списък.

Двама дипломати от ЕС разкриха пред изданието, че сделката може да се разглежда като тест за това дали Китай ще действа добросъвестно.

По-рано Bloomberg писа, че Китай оказва натиск върху ЕС да отмени санкциите срещу компании, които според Брюксел доставят на Русия оборудване за войната в Украйна.