Европейският съюз постигна споразумение за намаляване на крайното потребление на енергия с 11,7% до 2030 г. Това ще помогне в борбата с изменението на климата и ще ограничи използването на руски изкопаеми горива в Европа, предава Reuters.

Споразумението бе договорено след разговори между преговарящите от страните от ЕС и Европейския парламент, продължили през цялата нощ срещу петък.

За да постигнат целите, държавите от Общността ще трябва да обновят милиони сгради, за да използват по-малко енергия. Строителството и експлоатацията на къщи генерира една трета от емисиите на парникови газове в ЕС и тъй като повечето европейски сгради се отопляват с изкопаеми горива, тази цел е от решаващо значение за усилията на ЕС срещу изменението на климата.

"Това ще означава истинска промяна в полза на климата и в ущърб на Путин“, каза Нилс Фуглсанг, водещият преговарящ в Европейския парламент.

Преговарящите се съгласиха, че потреблението на енергия от крайните потребители в Блока, като домакинства и заводи, през 2030 г. трябва да бъде с 11,7% по-ниско от очакваното към тази дата.

Първоначално ЕС предложи съкращаване на разходите с 9% през 2021 г., но увеличи тази цифра до 13% миналия май в опит да преодолее по-бързо зависимостта от руското гориво, след като Русия, "бившият основен доставчик на газ за Европа“, нахлу в Украйна, обяснява агенцията.

Целта от 11,7% бе компромис между Европейския парламент, който искаше много по-висока цел от 14%, и някои страни от ЕС, които искаха да се придържат към първоначалната цел от 9%.

Целта ще бъде правно обвързваща. Страните ще определят свои собствени незадължителни национални цели, но ако не постигнат целта от 11,7%, Европейската комисия ще ги коригира.

От 2024 до 2030 г. страните ще трябва да спестяват средно 1,49% от крайното потребление на енергия годишно.

Държавите ще трябва да ускорят обновяването на обществени сгради, като реновират най-малко 3% от общата площ на обществените сгради всяка година.

Сега споразумението ще бъде представено на Европейския парламент и страните от ЕС за окончателно гласуване, което обикновено е формалност, коментира агенцията.