Не всеки е фен на избора на Унгария за мото за предстоящото й председателство на Съвета на Европейския съюз, пише европейската редакция на Politico.

Будапеща разкри "Да направим Европа велика отново“ като мото за шестмесечния си ход начело на Съвета, в обратна връзка на предизборния лозунг на Доналд Тръмп, когато той за първи път се кандидатира за президент на Съединените щати през 2016 г.

Вера Йоурова, вицепрезидент на Европейската комисия за ценностите и прозрачността, във вторник даде кратка, но язвителна оценка на линията на Унгария, вдъхновена от Тръмп.

"Е, не е много оригинално, нали?“ - заяви тя смеейки се.

Йоурова направи коментарите на прага на Съвета по общи въпроси, където пренебрегването на ценностите на блока от Будапеща беше тема на дискусия. Йоурова заяви, че Комисията има "наблюдения“ относно свободата на печата и върховенството на закона в Унгария.

Унгария, под ръководството на премиера Виктор Орбан, е в спор с Брюксел от години по въпроси като миграцията и подкрепата за Украйна. По-рано този месец Европейският съд глоби Будапеща с 200 милиона евро за нарушаване на законите на ЕС за убежище.

Йоурова добави, че председателството на Съвета трябва да бъде шанс за унгарското правителство "да покаже, че може да служи и изпълнява задачата като честен посредник, което е ролята на председателството“.

"Просто очаквам да се случи нещо, което ще покаже професионализъм и се надявам неутрално и професионално представяне“, заяви тя.