Петер Стано, говорител на Европейската комисия по въпросите на външната политика не вижда причина да коментира изявленията на заместник-председателя на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев, но според Стано Медведев трябва да се погрижи за "психиката си", предава Украинская правда.

Помолен да коментира думите на Медведев, който за пореден път заяви руските претенции към Киев и Одеса, в неформален разговор Стано е отговорил:

"Обикновено не коментираме думите на хора, които се опитват да привлекат вниманието върху себе си, особено ако те са вътрешен "номер 2". Въпреки че на човека, който споменахте е добре да се препоръчат консултации и помощ от специалист."

Стано е добавил, че милиардите долари, които Русия е пропиляла, за да води война срещу Украйна, Москва може да вложи в програми в подкрепа на здравето на своите граждани.

"Мисля, че външните министри на държавите членки изразиха позицията си много ясно, когато се срещнаха в понеделник: ние ще продължим да подкрепяме Украйна, която легитимно се защитава срещу агресия... върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел и държавите правят каквото могат, за да предоставят на Украйна "повече и по-бързо", и не само "колкото е необходимо", но "колкото и да струва", е заявил Стано.