Европейската комисия пое инициативата за въвеждането н лимит на цените на петролните продукти от Русия, съобщи представител на изпълнителния орган на Общността пред РИА Новости.

"Комисията предложи структура на пределните цени на руските петролни продукти. Тази мярка е тясно координирана с партньорите от Г-7", поясни събеседникът на агенцията.

По думите му ЕК също така призова страните от Европейския съюз да обмислят допълнителни търговски санкции срещу Минск, за да проведат мерките до нивото на ограниченията срещу Москва.

"Те включват допълнителни ограничения за износ, забрани за услуги, ограничения за внос и допълнителни мерки“, отбеляза служителят на Европейската комисия.

Източникът агенцията добави, че предложените ограничения трябва да предотвратят възможността за заобикаляне на санкциите срещу Русия през Беларус. "Сега тези предложения трябва да бъдат приети от държавите-членки“, добави той.

Санкциите срещу руския петрол влязоха в сила на 5 декември. Тогава ЕС спря вноса на руски петрол, транспортиран по море, а страните от Г-7, Австралия и Общността наложиха ценови таван от 60 долара за барел.

Въвеждането на ограничения върху цените на руските петролни продукти се очаква през февруари, когато ЕС ще откаже закупуването им и ще забрани транспортирането им по море.

В отговор Русия забрани от 1 февруари да се доставя петрол на чужденци, ако договорите пряко или косвено предвиждат механизъм за фиксиране на пределната му цена. За петролните продукти датата ще бъде определена от правителството на по-късен етап.