Във вторник (5 март) Европейската комисия ще предложи начини, по които Европейският съюз да стимулира оръжейната си промишленост, за да може да премине към "режим на военна икономика" в отговор на руската инвазия в Украйна, предаде Reuters.

Тиери Бретон, европейският комисар по промишлеността, ще изложи предложения за насърчаване на страните от ЕС да купуват повече оръжия заедно от европейски компании и за подпомагане на тези компании да увеличат производствения си капацитет, според представители на ЕС.

"Трябва да променим парадигмата и да преминем в режим на военна икономика. Това означава също, че европейската отбранителна промишленост трябва да поеме повече рискове с наша подкрепа", заявява Бретон, представяйки пакета.

Бретон, бивш главен изпълнителен директор на френска технологична компания, също така е заявявал, че възможността за още един президентски мандат на Доналд Тръмп в САЩ - който поставя под въпрос ангажиментите на Вашингтон към НАТО - означава, че Европа трябва да направи повече, за да се защити.

"В настоящия геополитически контекст Европа трябва да поеме по-голяма отговорност за собствената си сигурност, независимо от изхода на изборите на нашите съюзници на всеки четири години", коментира Бретон.

Войната на Русия в Украйна накара много европейски държави да увеличат разходите си за отбрана.

Но представителите на ЕС твърдят, че чисто националните усилия са по-малко ефективни и искат органите на ЕС да играят по-голяма роля в индустриалната политика в областта на отбраната.

Анализаторите твърдят, че войната е показала ясно, че европейската промишленост не е била подготвена за някои големи предизвикателства, като например внезапното рязко нарастване на търсенето на големи количества артилерийски боеприпаси.

Предложенията на Бретон включват създаването на европейска версия на американската схема за чуждестранни военни продажби, която позволява на САЩ да помагат на други правителства да купуват от американски оръжейни компании.

Друго предложение ще позволи на ЕС да принуди европейските оръжейни фирми да дават приоритет на европейските поръчки по време на криза.

За да станат реалност, предложенията ще се нуждаят от одобрение от 27-те национални правителства на ЕС – които често не са склонни да отстъпят правомощия по отбраната и военните въпроси – и от Европейския парламент.

Предложенията ще бъдат проучени внимателно и от НАТО, който заяви, че приветства усилията на ЕС да помогне на европейската отбрана, но предупреди, че те не трябва да дублират или да влизат в конфликт с работата на трансатлантическия алианс.

Очаква се пакетът на Бретон да включва около 1,5 млрд. евро (2.97 млрд. лева) нови средства до края на 2027 г. - скромна сума в света на мащабните обществени поръчки в областта на отбраната.

Но официални лица твърдят, че пакетът ще създаде правна рамка, която би позволила много по-големи координирани разходи през следващите години, ако ЕС е готов да отпусне парите.

Бретон призова за създаване на специален фонд на ЕС в размер на 100 млрд. евро за проекти в областта на отбраната.

Служителите на Комисията заявяват, че искат Киев да участва в предложените нови схеми за увеличаване на съвместните поръчки и производствения капацитет, въпреки че Украйна не е част от ЕС.

"Нашата мисия тук е да третираме Украйна като почти равностойна на държава членка", е заявил един от служителите, говорейки при условие за анонимност преди представянето на пакета.

Постигането на съгласие по предложенията ще отнеме известно време, особено като се има предвид, че през юни ще бъде избран нов Европейски парламент, а след това ще бъде назначена нова Европейска комисия.

Разногласията в рамките на сегашната Комисия дават представа за някои от предстоящите борби за власт.

Докато председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви, че ще създаде пост на комисар по отбраната, ако има втори мандат, Бретон заяви, че няма нужда от такава длъжност.