От Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) предупредиха, че петгодишният период на възстановяване на Украйна ще изисква допълнителни инвестиции в размер на около 50 милиарда щатски долара годишно, предава Укринформ.

"Последният доклад за регионалните икономически перспективи на ЕБВР представя сценарий, който демонстрира, въз основа на уроците от историята, че петгодишният период на възстановяване ще изисква допълнителни инвестиции от около 50 милиарда долара годишно чрез приток на чужд капитал, включително частен“, се казва в съобщението на банката.

Отбелязва се, че повечето постконфликтни икономики нито преживяват продължителен период на спокойствие през 25-те години след конфликт, нито се възстановяват до предвоенните нива на доход на глава от населението, дори в дългосрочен план. Но според доклада 29 процента от икономиките действително достигат предвоенните нива на БВП на глава от населението в рамките на пет години.

За да може Украйна да се възстанови в рамките на пет години, нейната икономика ще трябва да расте с 14 процента годишно през този период. Това би повишило средния БВП до 225 милиарда долара от около 150 милиарда долара през 2022 г.

Основна характеристика, обща за периодите на устойчив изключително висок икономически растеж, е високото съотношение на инвестициите към БВП.

Преди войната умереният размер на инвестициите в Украйна се финансираше главно от вътрешни спестявания. Притокът на капитали беше само 3 процента от БВП годишно през 2010-2021 г. А преките чуждестранни инвестиции вероятно ще намаляват значително след конфликт и отнема много време за възстановяването им. Когато вътрешните спестявания са ниски, външното финансиране помага за поддържането на поредица от инвестиционни бумове, особено в Централна и Югоизточна Европа през 2000-те години.

В случая с Украйна удвояването на нивото на инвестициите (като дял от БВП) би изисквало значително увеличаване на капацитета за усвояване на страната, както и структурата на управление, необходима за разработване на сложни проекти и сключване на договори. Това ще изисква и адекватно финансиране.

"При този сценарий разликата между необходимото ниво на инвестиции и наличните вътрешни спестявания вероятно ще трябва да бъде покрита чрез външно финансиране (нетен приток на капитал) от 20 процента от БВП или 50 милиарда долара годишно“, се казва в документа.

Докладът на ЕБВР, най-големият институционален инвеститор в Украйна, също така подчертава значението на правилния баланс на участието на частния и публичния сектор в реконструкции след конфликта, заедно с важната роля на външната помощ от двустранни и многостранни институции.

"Частните и публичните инвестиции са склонни да се допълват взаимно, в следконфликтни ситуации и като цяло. В допълнение към финансирането, частният сектор осигурява така необходимата технологична експертиза, управленско ноу-хау и фокус върху икономическата ефективност“, се коментира в документа.

Съобщава се, че ЕБВР се е ангажирала да инвестира 3 милиарда евро в Украйна през 2022-2023 г., подкрепяйки реалната икономика, за да поддържа електричеството и влаковете по време на война, и е готова да играе ключова роля във възстановяването, когато обстоятелствата позволяват.