Украйна има всички възможности да си върне окупираните от Русия територии и да възстанови границите от 1991 г. Това заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, цитиран от РБК-Украйна.

Държавният департамент на Съединените щати отбеляза, че Украйна има правото и възможността да възстанови собствените си граници, включително връщането на Кримския полуостров.

"Ние подкрепяме Украйна в защитата на нейния суверенитет и териториална цялост“, заяви говорителят в отговор на въпрос дали помощта на САЩ е насочена към възстановяване на границите на Украйна от 1991 г.

Съединените американски щати подготвят нов пакет военна помощ за Украйна на стойност до 300 милиона долара. Очаква се партньорите да прехвърлят повече управляеми ракетни установки за пускови установки HIMARS, както и боеприпаси.

Координаторът по стратегически комуникации на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че Америка е прехвърлила почти 100% от оборудването, необходимо за контранастъплението в Украйна.