Министерството на финансите на Гърция възнамерява да разследва жалби за нарушения на плажовете, които се подават в онлайн приложението MyCoast, с помощта на дронове, пише Kathimerini.

Проверките с дронове започнаха през уикенда на два плажа на Халкидики (Пефкохори и Полихроно) в Северна Гърция след много оплаквания не само за огромни превишения в площите, определени за чадъри, но и за заплашително поведение от страна на мениджърите на лизинговите компании. Контролът чрез снимки от въздуха ще последва в Родос и Цикладите, с цел скорошно разширяване в цялата страна.

Снимките, направени от дроновете на плажовете Пефкохори и Полихроно, ще бъдат сравнени с координатите на концесиите, за да се определи степента на нарушенията.

"Двата плажа бяха избрани, защото имаше много голям брой оплаквания“, заяви генералният секретар на публичната собственост Ная Колия в коментар за Kathimerini.

"Наистина оплакванията са не само за големи надвишения на наемите, но и за агресивно поведение от страна на бизнеса. След няколко дни ще имаме пълна картина. Грубото поведение спрямо гражданите няма да бъде толерирано“, добави тя.

Проверките са извършени с два вида дронове, конвенционални и eBee (с неподвижно крило). Те касаеха съществуващи договори за наем (сключени през предходните две години и все още в сила тази година), тъй като търговете за нови договори за наем на брега на Халкидики не са приключили.

Министерството ще пояснява с циркулярно писмо, което ще бъде издадено в следващите няколко дни, че според новото законодателство санкциите могат да се налагат въз основа на данни, получени със снимки от въздуха или сателитни снимки. Данните ще бъдат кръстосани на базата на специални дигитални приложения, разработени от Университета на Егея.

Сателитни изображения ще бъдат получени и от Гръцкия космически център, с който сътрудничеството вече е започнало.