Безпилотни летателни апарати (БпЛА) са атакували руския влекач "Инженер Смирнов“ и баржата "Секция 179“ в акваторията на Азовско море, съобщава украинският Telegram канал Military analytics, като се позовава на медийни доклади.

Един от първите, който съобщи, че в Йейск, Краснодарския край на Русия, вечерта на 8 юни БпЛА са атакували влекач, за който се твърди, че е потънал, бе каналът Militia Reports след полунощ на 9 юни. По-късно съветникът на кмета на Мариупол Пьотр Андрюшченко и каналът "Кримский ветер“докладваха също за атаката. Подобни съобщения се появиха в коментари в местни медии. Sky News съобщи за поразяване на руски десантен кораб на 8 юни.

"Украински военен източник обяви също, че в събота вечерта украинските сили са извършили "координирана атака“ срещу руски десантен кораб, който наскоро се е преместил в Азовско море от Черно. Корабът е бил петият от седемте Ropucha - клас десантни кораби, които са били потопени или направени "неизползваеми“ в резултат на украински атаки. <…> Според източника руските военни използват такива кораби, за да доставят боеприпаси и провизии в окупирания град Мариупол“, съобщи британският телевизионен канал.

Сутринта на 10 юни руският канал Baza публикува снимки и видеозаписи от атака на БпЛА, за която се твърди, че е нанесена срещу влекач "Инженер Смирнов“ и баржата "Секция-179“ вечерта на 8 юни в Таганрогския залив. Същото съобщи и каналът "Кримский ветер“ сутринта на 10 юни. Изданието не назовава точното място на атаката. Твърди се, че влекачът има "леки щети, прозорците му са счупени“. Двама членове на екипажа са получили леки наранявания от шрапнели. "Показанията на влекача не бяха загубени и капитанът реши да го върне в пристанище Азов в Ростовска област“.