Украинска бригада с численост от три до пет хиляди военнослужещи е преминала обучение в Швеция на модерна западна техника и може да бъде една от най-боеспособните части, които ще участват в бъдещото контранастъпление, пише Украинская правда, като се позовава на The Times. Информацията е била потвърдена от шведската обществена телевизия  SVT.

Според The ​​Times украинската бригада, която се обучава в Швеция, е оборудвана с танкове Leopard 2, бойни машини CV-90 и артилерийски системи Archer, "което я прави едно от най-мощните звена на въоръжените сили на Украйна“.

"Този ​​месец (през май) тя се върна в Украйна, за да бъде готова за битка“, пише британският вестник.

Това е първото съобщение в медиите за обучение на украински части в Швеция, отбелязва SVT. Официално шведските отбранителни сили не потвърждават, нито отричат ​​информацията.

Украинската медия припомня, че шведски офицери са помогнали за обучението на украински новобранци във Великобритания  в рамките на операцията Interflex.

Шведски инструктори са провели занятия за войници от въоръжените сили на Украйна по инсталиране на инженерни прегради, тяхното подреждане и преодоляване.