Директорът на Националната разузнавателна организация на Турция (МИТ) Хакан Фидан може да заеме поста вицепрезидент на страната, съобщава вестник Hürriyet, като се позовава на правителствени източници.

Според изданието след полагане на клетва на 3 юни преизбраният за нов мандат президент Реджеп Тайип Ердоган ще обяви състава на новото правителство. Кабинетът на министрите ще бъде почти напълно обновен, като постовете си се очаква да запасят министрите на външните работи и на отбраната Мевлют Чавушоглу и Хулуси Акар. Фидан, който оглавява турското разузнаване, може да получи министерски пост или да поеме поста вицепрезидент, отговарящ за въпросите на сигурността. Този въпрос, отбелязва вестникът, се обсъжда в Анкара от дълго време.

Говорителят на турския президент Ибрахим Калън също може да влезе в правителството, евентуалният му пост не се уточнява. По-рано местни медии писаха, че той може да оглави външното министерство.

Hürriyet съобщава и за предстоящото назначение в кабинета на бившия вицепремиер и министър на финансите Мехмет Шимшек. Ердоган се срещна с него предния ден, но след разговора между двамата не бяха направени изявления.

Почти всички министри от настоящото правителство на Турция, което ще проведе последното заседание на 31 май под председателството на Ердоган, бяха избрани за членове на парламента след изборите, проведени на 14 май.