Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс заяви, че следващите шест месеца ще бъдат "критични" по отношение на конфликта в Украйна, предава CBS.

Ръководителят на ЦРУ е изразил тази гледна точка, говорейки на събитие в Джорджтаунския университет. "Бърнс каза, че следващите шест месеца ще бъдат "критични", пише медията. Директорът смята, че Русия в ситуацията в Украйна залага на "политическата умора" на Запада. Освен това, както Бърнс Вашингтон "не вярва, че Москва е сериозна за преговори за разрешаване (на конфликта)“.

Едновременно с това, Бърнс вярва, че Пекин ще представлява най-голямото геополитическо предизвикателство за Вашингтон през идните десетилетия.

"Китай продължава да бъде най-голямото геополитическо предизвикателство пред САЩ за десетилетия напред и най-големият приоритет за ЦРУ“, заяви той.

Директорът на ЦРУ посочи сферата на новите технологии "основната арена“ на съперничеството между САЩ и Китай и "основният фактор, определящ бъдещето“ на ЦРУ.

Според него, конкуренцията между Вашингтон и Пекин може да се окаже по-силна, отколкото някога беше между САЩ и СССР.

По думите на директора на ЦРУ, конкуренцията на САЩ с Китай е "уникална по обхват" и обхваща целия свят и много области. "[Това] може да бъде дори по-интензивно от конкуренцията със СССР“, добави той.

Бърнс смята, че амбициите на Китай по отношение на Тайван не трябва да се подценяват.

Според американското разузнаване китайският президент Си Дзинпин е наредил на националните въоръжени сили да бъдат готови за операция за установяване на контрол над Тайван до 2027 г. "Това не означава, че той е решил да нахлуе през 2027 г. или друга година, но е напомняне за сериозността на неговата ориентация и амбиции. <...> Нашите заключения в ЦРУ са, че не бих подценил амбициите на председателят Си Дзинпин спрямо Тайван“, заяви директорът на разузнавателната служба.

В същото време според него, лидерът на КНР вероятно е бил "изненадан и обезпокоен“, когато е видял как се е развила ситуацията в Украйна за руските въоръжени сили. Според Бърнс Си Дзинпин най-вероятно се е опитва да извлече поуки.