Украинската армия с нетърпение очаква доставките на танкове Leopard, пише кореспондентът на германския национален ежедневник Die Welt Алфред Хакенсбергер след разговор с военни на Киев близо до фронта. Досега те използват съветски танкове, но офицерите от ВСУ вече имат идеи как да пробият руските линии.

"Фокус“ представя превод на статията с уточнението, че тя отразява единствено гледната точка на автора й.

Някъде в края на гората зад фронтовите линии край Угледар механик стои с цигара в уста пред отворената задна част на танк Т-64 и се чуди какво може да е повредило двигателя. "Сменихме маркучите и тръбите, но двигателят просто не работи“, казва старши офицер в ремонтното звено на украинската 1-ва танкова бригада. За лейтенант Павло това не е изненада. "Имаме проблеми с тези стари машини през цялото време“, казва 30-годишният лейтенант, лицето му е покрито с качулка, за да се пази от свирепия зимен вятър.

Украинските въоръжени сили напълно обновиха моделите Т-64 в своя танков парк, но тези съветски чудовища от ерата на Студената война все още се чупят твърде често. Още пет танка се крият сред дърветата. Един от тях също има проблеми с двигателя. При други куполът е спрял да се върти или оптиката е отказала.

Един от тях изобщо не може да бъде спасен. По време на битката минохвъргачен снаряд силно поврежда Т-64. За механиците това в крайна сметка е късмет, защото сега те могат да го използват за "спасяването“ на други машини. "Почти не ни останаха резервни части, защото руснаците бомбардираха складовете ни в началото на войната“, казва лейтенант Павло, който моли името му да не бъде разкривано.

Би било по-добре тези танкове да бъдат извадени от експлоатация незабавно, вместо да се използват отново. Но Украйна зависи от останалото от годините на СССР в борбата срещу руснаците. Твърди се, че 1-ва танкова бригада, най-голямата по рода си, разполага с няколкостотин Т-64, както и Т-72 - първият модел е представен в края на 60-те години на миналия век; вторият - в началото на 70-те години.

Не всички танкове се използват от самата бригада, затова се прехвърлят за временно ползване на други части. Такива бяха задействани в Киев през март миналата година, когато Русия се опита да превземе столицата. По-късно 1-ва бригада защитава северния украински град Чернигов, който временно е обкръжен от руските войски. Днес бронетанковата бригада е разположена в Донбас, на много важния 25-километров фронт край Угледар.

 "Руснаците винаги се опитват да пробият тук“, казва майор Едуард във вила близо до гората, където се ремонтират Т-64. "Но те не успяват, защото фронтът е твърде дълъг и войските им са твърде малко за това“, обяснява 49-годишният майор, който е бил раняван дванадесет пъти в дългата си кариера. Той вече е воювал с руснаците през 2014 г., когато анексираха Крим и окупираха част от Донбас.

Майорът също не иска да разкрива пълното си име, тъй като няма официално разрешение от командира му да говори с Die Welt. Вместо това той дава бойното си име - "Кола, като напитката“, казва той и обяснява: "Когато бяхме в капан в Мариупол по време на войната през 2014 г., нямаше повече вода, само "Кока-Кола“ и дори готвихме юфка с нея“.

След това се връща към по-сериозните въпроси. "Честно казано, имаме същия проблем като руснаците: можем успешно да се защитим, но нямаме силата решително да отблъснем врага на дълъг фронт“.

Това обаче може да се промени с новите западни доставки на танкове, особено германските Leopard. Майор Едуард е убеден в това. Той с ентусиазъм говори за превъзходството на немските танкове над руските. "Нека просто погледнем към стрелбището“, обяснява той. Leopard стреля на пет километра и го прави с най-висока точност, докато Т-64 се приближава на разстояние два или три километра и освен това е невъзможно да се каже със сигурност дали наистина улучва".

Майорът е убеден, че един Leopard може да се справи с дeсет или дори единадесет Т-64 и затова смята, че фронтът при Угледар трябва да е с предимство при разпределянето им.  "Руснаците имат предимно стари танкове, а има само десет по-модерни версии, като Т-80“, твърди той.

Изключително талантливият танкист вече е разбрал как е възможно да се пробият руските линии. С 20-30 Leopard, с подкрепата на американските бойни машини на пехотата Bradley, може да се направи нещо, казва майорът. Но най-добре ще са 60-90 немски танка. "Тогава руснаците няма да имат и най-малък шанс“.

Така Украйна може да спечели на бойното поле. Той смята, че за сериозна отбрана или дори контранастъпление на руската армия не може да става и дума. "Руснаците все още живеят в миналия век“, казва той пренебрежително. "Във военните академии учат стари неща, а учебниците не са се променяли от десетилетия. Основната пречка е огромната, тромава бюрокрация и широко разпространената корупция в армията.

Според него Русия ще се нуждае от поне десет години, за да достигне сегашното ниво на военни технологии. "Днес те дори не могат да организират офанзивата и логистиката на снабдяването“, казва майорът. Той посочва видео в интернет, което отразява състоянието на руската военна култура: "В него началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов отваря карта на таблета си. Но вместо да го увеличи с пръсти, той използва лупа“.

Полша вече достави на Украйна няколко танка Leopard. В Киев пристигнаха и няколко бойни машини на пехотата Bradley. Разбира се, майор Едуард не иска да говори кога и къде ще бъдат разположени. "Това е тайна. Хората скоро ще разберат“. А междувременно в Германия украинските войници скоро ще завършат обучението си за управление на заветните танкове.

Твърди се, че Полша е започнала да обучава украинци няколко седмици преди Германия. Така че Leopard-ите, доставени вече от Варшава, може скоро да влязат в бой. "Всеки управлявал T-64 може да влезе в Leopard, да го запали ръчно и да тръгне“, казва майор Едуард. Но, разбира се, сложната съвременна електроника прави обучението незаменимо, казва той. "Това е разликата между древната Lada и съвременното Ferrari.

Майорът едва дочаква германските танкове да пристигнат на фронта. Освен че старите съветски танкове се нуждаят от много ремонти и не са много ефективни в боя, няма и достатъчно боеприпаси за Т-64. Чешката република, Словакия и Литва произвеждат танкови снаряди със 125-милиметров калибър, но не достатъчно, за да покрият нуждите на украинските танкови екипажи.

В края на разговора майорът вади снимки, направени от него през 2014 г. Той показва някои от медалите си и говори за кмета на Киев Виталий Кличко, който го прави почетен гражданин на столицата за военната му служба. "Поддържам връзка с него“, уверява майорът.

Но след това той продължава да говори за синовете си. Единият от тях все още се бие, другият е в руски плен от единадесет месеца. Той стана пленник в Мариуполския котел. "Разбира се, руснаците знаят, че той е мой син, и издълбаха украинския герб на гърдите му с нож“, твърди той.