Ситуацията в Белгородската област в Русия трябва да е най-малкото неприятна за Зеленски. И не става въпрос за това, че НАТО предостави на страната му оръжия при условие, че няма да ги използва за нападения на руска територия. Командирът на групата диверсанти, на която помагаха Въоръжените сили на Украйна при набезите отвъд границата, се оказа неонацист, пише германският вестник Der Tagesspiegel.

Руските противници на Путин се бият за Украйна със западни оръжия на руска земя? За президента Зеленски кадрите от Белгород, доказващи точно това положение, трябва да са лоша новина. Или поне неприятна. Но защо поема такъв риск?

Почти седмица в Белгородска област има бойци, които се наричат ​​руснаци и воюват на страната на Украйна. В центъра на действията им бе кратка окупация на село от руската страна на границата с около 5000 жители в началото на седмицата. Задачата на тези бойци е да отклонят руските войски от Украйна. През последните седмици те на два пъти нахлуха на руска територия. Но нека не бързаме да виждаме в това "успех на Украйна“

Лидерът е неонацист от Кьолн

За Киев няма да е лесно да обясни две неща: как тези "руски“ формирования са били ръководени от хора, признати в Европа за неонацисти, и как тези бойци са получили оръжията, с които се бият. Факт е, че сред лидерите на т.нар. легион "Свобода за Русия“ има и ултрадесни елементи. На един от танковете, които използват, има свастика. За много руснаци това може да послужи като потвърждение на пропагандната теза на Москва, че нацистите са проникнали в правителството и армията на Украйна.

Освен това наскоро станаха широко достъпни видеозаписи, които показват, че част от бойците, нарушили руската граница, са въоръжени със западни оръжия - американско, полско, белгийско и чешко. Че в случая не става дума за някакъв отделен факт, свидетелства критичната реакция на белгийското правителство към Киев. "Оръжията, които доставяме на Украйна, са за отбранителни цели и за защита на украинска територия“, подчерта белгийският премиер Александър Де Кроо по националното радио в понеделник. Той призова Украйна да "обясни ситуацията“.

Обяснението трябва да даде Киев: едва ли антипутинските формации, съставени може би от притежателите на руски паспорти, действат независимо от Украйна. "Те са платени и въоръжени от Киев, предимно от украинските служби за сигурност“, казва британският експерт по Русия Марк Галеоти пред вестник Der Tagesspiegel. За украинския президент Володимир Зеленски появата на кадри, показващи неонацисти с натовски оръжия в ръце, е много неуместна. Но от военна гледна точка Киев печели от действията на руските бойци. "Прекъсването на линиите за доставки, командните структури и чувството на страх сред руското население ще доведат до по-нататъшни атаки срещу руска територия и подкрепа за съответните групи от Украйна“, твърди друг експерт по Русия - Щефан Майстер от Германското общество за външна политика в интервю с  редакцията.

Украйна няма да бъде наказана

Въпреки това, според Майстер, дори ако действията на неонацистите продължат да предизвикват недоумение, той не предвижда сериозни последици за Украйна в момента: "В крайна сметка Западът ще трябва да се примири с подобни действия“. Досега САЩ реагираха сдържано на съобщенията за водени от Украйна десни екстремистки формирования, формирани от руснаци.

Лидерът на нахлуващия отряд Денис Никитин (псевдоним Капустин) споделя крайнодясна идеология. Той формира своя корпус от руснаци, живеещи в чужбина. Групата извърши първото си нападение на руска територия през декември миналата година. Никитин е роден в Москва, израства в Кьолн и е един от лидерите на неонацистки групи в Германия, състоящи се предимно от футболни хулигани и любители на бойните спортове.