На среща в Брюксел министрите на външните работи на страните от Европейския съюз се съгласиха да стартират още тази година мисия за обучение на 15 000 украински войници. Това е важно събитие за подкрепата на Киев в противопоставянето му с Москва, но подготовката за него показа, че отношенията между Германия и Полша се "пропукват“, коментират в редакцията на берлинския ежедневник Der Tagesspiegel.

Тренировъчна мисия, наречена EUMAM, бе договорена още в средата на октомври, но между Берлин и Варшава възникнаха спорове относно мястото, на което ще се провежда . Полша заяви, че трябва да играе водеща роля в организацията на обучението, тъй като има най-голям принос в процеса на доставка на оръжие на НАТО за Украйна. И много страни членки на ЕС се изказаха в полза на изпращането на свои инструктори в източноевропейската страна.

Но Германия не подкрепи плана. Политици от Берлин подчертаха, че поради географската си близост до руския анклав Калининград тренировъчните бази в Полша може да станат обект на подривна дейност от страна на Кремъл. В същото време въпросът не се ограничава само до военни съображения. След избухването на военните действия в Украйна постоянно възникват разногласия между двете страни. В самото начало министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки нарече "шега" военната помощ на Берлин за Киев под формата на 5000 каски. Освен това Варшава обвинява Берлин, че не е изпълнил задълженията си по т.нар. кръгов обмен на военна техника, след като поляците предоставиха на Украйна своите танкове съветско производство.

Заради разногласия между двете страни относно мястото на тренировъчната мисия бяха пропилени ценни седмици, отбелязва вестникът. Но в крайна сметка се стигна до компромис да има две централи. Едната е в Германия, другата е в Полша. Бундесверът ще проведе специализирано обучение на украинските военни за използване на бойни системи в град Щраусберг в Бранденбург. Германският канцлер Олаф Шолц уточни, че до пролетта страната му ще обучи 5000 украински войници, но Брюксел отбеляза, че е твърде рано да се назовават конкретни числа. В същото време основната част от тренировъчните бази все още ще бъдат разположени в Полша. От съображения за сигурност местоположението им не се разкрива, обяснява Der Tagesspiegel.