В резултат на постоянните руски атаки в Украйна около половината от подстанциите на Укренерго и почти 20 енергоблока на ТЕЦ са повредени. Това заяви министър-председателят на страната Денис Шмихал на заседание на кабинета на министрите, предава РБК-Украйна.

Той отбеляза, че в петък руснаците отново са извършили масиран ракетен удар по енергийната инфраструктура на Украйна.

"Запорожие претърпя една от най-големите въздушни атаки от началото на войната, Харков също беше подложен на масирана атака. Сутринта атаката продължи и засегна цяла Украйна. Има щети по високоволтова инфраструктура и генерацията в западни, централни и източни райони“, отбеляза премиерът.

По думите му заради постоянния руски обстрел остават повредени около 20 енергоблока на ТЕЦ.

"Ако добавим към това факта на окупацията на част от нашите енергийни съоръжения, тогава Украйна временно загуби 44% от ядреното производство, 75% от капацитета на топлоелектрическите централи и 33% от блоковите топлоелектрически централи. Всяка втора подстанция на Укренерго беше атакувана четирите месеца“, заяви Шмихал.

В същото време, въпреки ударите, огромното мнозинство от украинците остават с топлина, вода и електричество. Междувременно ремонтите продължават, има достатъчно ресурс за приключване на зимата, идват генератори за енергийно оборудване от партньори, отбеляза той.

По време на днешната атака руснаците удариха енергийни съоръжения в източните, западните и южните райони. Най-трудната ситуация със светлината се е развила в района на Харков.

Според украинските данни, руснаците са изстреляли 71 крилати ракети и 7 дрона по време на масирана атака срещу Украйна. Съобщава се, че силите за ПВО на ВСУ са унищожили 61 ракети и 5 дрона.