Срещата между министъра на външните работи на Гърция Никос Дендиас и председателя на президентския съвет на Либия Мохамед Менфи в Триполи бе отменена в последния момент. Няколко минути, след като самолетът на Дендиас е кацнал в Триполи, първият дипломат на Атина е дал инструкции да продължи към Бенгази, предава държавната информационна агенция на южната ни съседка ANA-MPA.

Първоначално срещата не е била в графика на пътуването на министъра до Либия, но според източници в Атина Менфи е поискал Дендиас да спре в Триполи, за да се срещне с него. Дендиас се е съгласил и при условие, че на нея ще присъства само Менфи и никой друг.

Когато самолетът кацнал в Триполи обаче, Дендиал бил чакан на летището и от външният министър на правителството на Триполи Найла Мангуш. В този момент Дендиас е решил да напусне Триполи, без да се среща с Менфи.

Източници от външното министерство говорят за дипломатически "фал“, като подчертаха, че либийските власти са се надявали да "принудят“ Дендиас да проведе срещата с Мангуш.

Мангуш, който е министър във временното правителство на Триполи, подписа споразумението с Турция за проучване на въглеводороди. То се основава на договора за морските граници, подписано от Анкара и базираното в Триполи правителство през 2019 г., осъдено от международната общност.

Позицията на Атина, с която е съгласен и Египет, е, че мандатът на сегашното правителство в Триполи е изтекъл и то не може законно да подписва международни споразумения, които са обвързващи за бъдещето на страната.