Група германски депутати пристигнаха в понеделник на четиридневно посещение в Тайван. Това съобщиха от външното министерство на острова, цитирани от ТАСС.

10-членната делегация се ръководи от Йоханес Фогел, заместник-председател на Свободната демократическа партия на Германия, и Мари-Агнес Щрак-Цимерман, ръководител на парламентарната комисия по отбрана.

Предвидени са срещи с тайванския началник на щаба Цай Инг-вен, министър-председателя Су Джънчан, председателя на законодателния юан (парламента) Ю Сикун, външния министър Джоузеф Ву и други официални лица. Парламентаристите ще посетят научния парк Хсинчу.

През октомври 2022 г. германски депутати посетиха два пъти Тайван, което доведе до усложняване на отношенията между Пекин и Берлин. Международното напрежение около Тайван ескалира, след като Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на САЩ, посети Тайпе на 2-3 август миналата година. Ден след завършването й, Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) започна мащабни маневри с ракетни стрелби в шест зони от водите на острова.

На 8 януари Източната бойна командна зона на НОАК обяви провеждането на редовни учения във водите и въздушното пространство около Тайван. В хода им бяха отработени задачи като нанасяне на удари по наземни цели и настъпателни операции в морето. През последните 24 часа, според тайванския военен департамент, четири кораба на НОАК и 57 военни самолета са били засечени в районите в близост до острова, 28 от които са пресекли така наречената средна линия на Тайванския проток и са навлезли в идентификационната зона на противовъздушната отбрана на острова.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., но Пекин го смята за неразделна част от обединена държава и призовава чуждите държави да се придържат към политиката на "единен Китай".