САЩ бързо губят доверието на своите стратегически партньори поради неуспеха си да подкрепят Украйна с доставки на оръжие в критичен момент, коментира военно-аналитичният портал Defense Express.

"Фактът, че САЩ, като не оказват помощ на Украйна, унищожават позицията си на гарант за сигурността, вече става не само очевиден, но и максимално публичен на ниво висши държавни органи“, пише изданието.

Първият тревожен звънец за Вашингтон в този контекст трябваше да бъде неотдавнашната реч на Върховния представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел. В нея той призна, че ЕС вече не може да разчита на САЩ като гарант за европейската сигурност, а 75-годишната отбранителна парадигма се разпада пред очите на всички.

Втори подобен сигнал бе даден преди ден от Япония, стратегически съюзник на САЩ в друг ключов регион на света. На 11 април японският премиер Фумио Кишида, говорейки директно в Конгреса, упрекна американските законодатели за ситуацията, в която се намира Украйна.

"Без лидерството на САЩ няма да стане.  Колко дълго надеждите на Украйна ще оцелеят под атаката на Москва без подкрепата на САЩ? Колко време ще отнеме на Индо-Тихоокеанския регион да се изправи пред още по-суровите реалности без присъствието на САЩ?“, попита Кишида, гледайки в очите конгресмените.

Както отбелязва Defense Express, не само Япония, но и Южна Корея и Тайван следят внимателно ситуацията в Украйна.

"Ако САЩ не могат да осигурят дори стабилността на оръжейната помощ, тогава каква е надеждата, че в случай на агресия от страна на Китай или Северна Корея ситуацията няма да се повтори? А Япония, Южна Корея и Тайван очакват малко по-голямо участие на САЩ от изпращането на оръжия“, отбелязва изданието.