Руската федерация за първи път се похвали с увеличаването на бойната единица Х-101 до 800 кг през януари, но както се оказва, не става въпрос просто за удвояване на теглото, а за много по-коварен вариант, пише Defense Express.

Русия отново е модернизирала крилатата ракета с въздушно изстрелване Х-101, която е получила увеличена бойна глава с тегло около 800 кг. За първи път това е съобщено през януари 2024 г. по време на посещениет на министъра на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу в предприятието МКБ "Радуга", където се произвеждат тези крилати ракети.

"Това тегло е два пъти повече от предишната ракета, оборудвана с бойна глава с тегло около 400 кг. Но не говорим за обикновено увеличаване на теглото на една бойна единица, а за решение с поставянето на две отделни бойни единици. За това пише Telegram канала "Полковник ГШ" и предоставя снимка на тези бойни части, като отбелязва, че това стана известно след анализа на свалената ракета Х-101 по време на последната атака на руските сили от 29 март".

Отбелязва се, че втората бойна единица има готови поразителни елементи с кубична форма. Defense Express пише, че обикновено такива елементи се използват в зенитни ракети, но в случай на използване за поразяване на наземни цели, те имат значителен поразяващ ефект.

Инсталирането на допълнителна бойна глава в допълнение към обичайната високоексплозивна бойна глава се дължи на намаляване на размера на резервоара за гориво. Което означава намаляването на обхвата на полета на X-101, но в случай на намаляване на показателя от 5500 км до условно 2250 км (по-скоро - по-малко), това няма голямо значение.

В случай на изстрелване на такива ракети от района на Саратов дори по обекти в района на Лвов, такъв X-101 все още ще има 500-700 км за допълнителни маневри, посочва украинската медия.