Огромен плакат се вее върху моста Понятовски, един от главните мостове на Варшава през Висла. "Полша все още купува суров петрол от Русия“, гласи надписът. Както обяснява германският телевизионен канал Das Erste, полската Грийнпийс го публикува на годишнината от началото на руската военна интервенция в Украйна.

Това е смущаващо за полското правителство, което вижда себе си като движеща сила във вътрешната и външната политика, когато става въпрос за независимост от Русия и санкции срещу нея.

Във вторник полският премиер Матеуш Моравецки заяви за вноса на петрол: "Фактите и цифрите са ясни. Те показват, че ние сме движещата сила зад санкциите в тази област. Това се потвърждава от думите на благодарност от Украйна. И ние също го внедрихме. Ние вече намаляваме вноса на петрол от Русия от 2016 г."

Въпреки това – и Моравецки не крие това – в началото на годината Полша все още покриваше 10% от собствените си нужди от петрол с внос от Русия – въпреки обявеното миналото лято.

Когато ЕС успя да се споразумее за петролно ембарго само за морския път, но разреши внос по тръбопроводи от Русия, Полша, заедно с Германия, обявиха, че от началото на годината изобщо ще се справят без руски петрол.

И страната е извървяла дълъг път, отбелязва Das Erste: вносът на природен газ и въглища от Русия е спрян, а вносът на петрол е намален. Но с останалите 10%, според съобщения в полските медии, Полша до края на годината е най-големият останал купувач на руски петрол в Европа.

"Нямаше друг начин, защото в противен случай щеше да има договорни санкции“, обясни във вторник Даниел Обайтек, председател на Orlen, частично държавна петролна компания, която внася руски петрол. "Благосъстоянието на Orlen и благосъстоянието на поляците зависеше от продължаващия внос на петрол“, обясни Обайтек. "Представете си какво би означавало да прекратим този договор и след това да платим неустойки, така че парите да отидат при режима на Путин. Не можахме да го направим“, подчерта той.

Аргументът на Orlen и полското правителство винаги е бил, че ЕС е отговорен за тази ситуация: ако петролното ембарго на ЕС се разшири върху доставките по тръбопроводи, те ще имат правни основания да анулират и договора за доставка на оставащото количество петрол без неустойка. Енергийният експерт Якуб Вич обаче твърди, че самото полско правителство би могло да създаде такава рамка, като приеме закон, който позволява на Orlen да прекрати договора без неустойка.

Всъщност тръбопроводът "Дружба" вече е затворен - само че не от Полша, а от Русия, подчертава германският телевизионен канал. Причината за това вероятно е реакцията на последния пакет от санкции на ЕС и посещението на президента на САЩ в Полша.

Ръководителят на Orlen казва, че компанията е готова за това и че няма да има недостиг. Нещата обаче не вървят добре за полското правителство, коментира енергийният експерт Якуб Вих: "Трудно е да се повярва, че Русия, а не Полша, реши да прекъсне доставките на петрол за полския пазар. Особено защото полското правителство отдавна заплашваше да спре закупуването, но през цялото това време не взе решение, въпреки че германската страна го направи“.

Освен това Полша все още не е толкова наистина независима от руския петрол, колкото би искало полското правителство, твърди Das Erste. Експертите отбелязват, че полските бензиностанции продължават да продават гориво от словашки рафинерии. А Словакия продължава да внася руски петрол по тръбопровода, завършва германският телевизионен канал.