Парламентът на Унгария ще започне разглеждането на споразуменията за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО на 1 март и може да ги ратифицира седмица по-късно, съобщава седмичникът HVG, чиято редакция е получила проекта за дневния ред на предстоящите заседания на висшия законодателен орган на страната.

"Според нашата информация, в съответствие с предложенията за дневния ред, на 27 и 28 февруари парламентът ще разгледа други въпроси, а общият дебат за членството на Швеция и Финландия в НАТО ще започне едва в сряда, 1 март. Гласуване по този въпрос може да се проведе следващата седмица“, се казва в публикацията.

Унгарското правителство по-рано подкрепи намерението на двете страни да се присъединят към НАТО и изрази надежда, че парламентът ще ратифицира протоколите за присъединяване през февруари. В същото време както премиерът Виктор Орбан, така и външният министър Петер Сиярто обещаха да се опитат да се уверят, че решението на този въпрос няма да се забави. Сиярто представи съответните законопроекти пред депутатите на 14 юли, но те не бяха разгледани по време на есенната сесия на парламента.

Финландия и Швеция кандидатстваха за присъединяване към Алианса на 18 май миналата година. Протоколите за влизането им в НАТО все още не са ратифицирани от Унгария и Турция.