Черна гора се готви да се присъедини към тренировъчната мисия на ЕС, която провежда обучение на украинските военни. Това са съобщили от Министерството на отбраната на Черна гора, предава балканската служба на "Радио Свобода", 

Подгорица планира да изпрати в мисията трима свои инструктори, които ще работят в Германия.

"Сега сме на етап изпълнение на национални процедури, резултатът от които трябва да бъде решението на парламента относно участието на представители на нашите въоръжени сили в мисията", съобщава агенцията. 

Решението първо трябва да бъде взето на Съвета за сигурност и отбрана, а парламентът ще даде своето съгласие на базата на това предложение. 

"Черна гора застава решително на страната на Украйна в нейната борба за запазване на териториалната цялост и суверенитета и свободата на украинския народ. Черна гора изразява подкрепа и солидарност не само на думи, но и чрез конкретни политически действия, финансова и хуманитарна подкрепа", се посочва в съобщението на ведомството. 

Тази седмица Украйна се споразумя с Черна гора за "безвизов транспорт" за превоз на товари, либерализацията на транспорта ще влезе в сила на 1 юни.