Продължават ожесточените боеве в Източна Украйна. Въоръжените сили на Украйна продължават да сдържат атаките на руснаците, а Бахмут остава епицентърът на боевете. Това поясни говорителят на Източната групировка на ВСУ Сергей Череватий в ефира на телемаратона, предава РБК-Украйна.

"Бахмут остава основната, авторитетна цел за агресора. Освен групировката "Вагнер“, той насочва там десантни, мотострелкови и някои специални части“, отбеляза Череватий.

По думите му само за ден в Бахмут са станали 17 битки.

Освен това за денонощие украинските военни са унищожили няколко единици руска техника в района на града, 13 полеви склада с боеприпаси. Свалени са и пет дрона.

Череватий отбеляза още, че продължават боевете в Лиманското направление. През последните дни руснаците са отслабили ударите в този участък на фронта.

"Опитаха се да извършат 5-7 атаки в Лиманско-Купянското направление, през последните два дни видяхме, че са способни да извършат само една атака. Тези дни те се опитаха да щурмуват нашите части в района на Белогоровка, но понесоха загуби и се оттеглиха“, подчерта Череватий.

По-рано украинското командване съобщи, че ВСУ напредват в посока Бахмут. Според Министерството на отбраната в Киев през изминалата седмица украинските военни са си върнали контрола над 20 квадратни километра. Въпреки това украинските сили настъпват по фланговете, а руснаците – в самия град.