Въоръжените сили на Украйна са постигнали най-важната задача в Бахмут  - да изтощат силите на ЧВК "Вагнер“ и да ги принудят да бягат, понасяйки големи загуби. Това подчерта говорителят на Източната групировка на ВСУ полковник Сергей Череватий в ефира на телемаратона, предава РБК-Украйна.

"Ние постигнахме най-важното: изтощихме ги, убихме ги и принудихме "Вагнер“ да избяга, а сега нанасяме мощни удари по тяхната групировка. Войските, които идват вместо "Вагнер", меко казано, не са много нетърпеливи да направят това. Те знаят какво се случи с техните предшественици, техният морал далеч не е оптимален", коментира Череватий.

По думите му сега руснаците провеждат ротация в Бахмут и покриват дейността си с мощен артилерийски огън. Така само през последното денонощие руските сили са обстрелвали 452 пъти украински позиции с оръдия, артилерия и РСЗО, нанесли са шест въздушни удара.

"Не позволяваме на врага тихомълком да се ротира, ние нанасяме удари – унищожени са 107 нашественици, 126 са ранени, ликвидирани са бойна машина на пехотата на врага, седем оръдия, самоходна артилерийска установка "Пион“, три полеви склада с боеприпаси и четири военни превозни средства", увери говорителят на Източната групировка войски на ВСУ.

Той припомни и за огромните загуби сред наемниците. Западните медии съобщават за от 60 000 до 100 000 ранени и загинали войници.

В същото време, според Череватий, мнозина са съгласни, че най-малко 20 000 са убити при опита за превземане на областния център е невероятно висока цифра.

В момента руснаците се прегрупират в посока Бахмут. ЧВК "Вагнер“ изтегля войските си, а вместо тях на позициите влиза редовната армия на Руската федерация.

Според Министерството на отбраната в Киев руснаците контролират по-голямата част от Бахмут, но украинските сили контролират фланговете и се опитват да вземат града в оперативно обкръжение.

Националната гвардия на свой съобщи, че руснаците почти са загубили инициативата и са преминали в отбрана.