Събота, 13 май, е "черен ден за руската авиация“, пише "Рибар“. В Брянска област руските ВВС загубиха два вертолета и още два самолета. Освен това за втори ден поред украинците нанасят удари по Луганск с англо-френски ракети Storm Shadow, отбелязва Telegram канала.

Едновременно с това, както информират военните кореспонденти, щурмовите отряди на ЧВК "Вагнер“ са се придвижили с 550 метра в чертите на Бахмут. В Хмелницки руснаците са унищожили база за съхранение на авиационни боеприпаси.

Унищожението на руска авиационна група в Брянска област

На територията на Брянска област в събота руските ВКС загубиха два вертолета за заглушаване Ми-8 МТПР, изтребител-бомбардировач Су-34 и многоцелеви изтребител Су-35. Авиационната група е трябвало да изпълни задачи по унищожаване на украински цели в района на Чернигов, но попада в засада, пише "Рибар“.

Telegram каналът представя три основни версии за случилото се.

1.       Използването на ракети въздух-въздух със среден обсег AIM-120, за вероятните доставки на която беше съобщено още през март. Ако авиацион news pic 2
©
ната група наистина е била унищожена от украински самолети, тогава излитането най-вероятно е било направено от летището в Миргород в Полтавска област. Там е разположена изтребителна ескадрила. В полза на версията за възможен удар от изтребителната авиация на украинските ВВС по руската авиационна група е фактът, че полските МиГ-ове, предадени на въоръжените сили на Украйна, са преминали модернизация. Те могат носят ранни модификации на ракети въздух-въздух със среден обсег AIM-120A / B / C (ракети с обсег до 70 км).

2.       Втората версия е прехвърляне на държавната граница от Украйна на системи за противовъздушна отбрана (например "Бук") , които са обстреляли руската техника и са се оттеглили от позицията. Маршрутите и коридорите на полети на руската авиация са добре известни.

3.       Третата версия е разполагането на украински диверсионно-разузнавателни групи с мобилни ПЗРК дълбоко в района на Брянск. Но предвид снимките на хоризонтално удар по Ми-8, версията с ПЗРК е най-малко правдоподобна.

Ру
©
ското министерство на отбраната не коментира инцидента.

Ударите с ракети Storm Shadow по Луганск

Ден по-късно руското министерство на отбраната потвърди факта, че англо-френските ракети Storm Shadow са ударили Луганск на 12 май. Ведомството съобщи, че руските въздушно-космически сили са унищожили ракетоносците, използвани за нанасяне на удари по столицата на Луганската народна република.

Но на 13 май бяха нанесени нови удари. И отново с ракети Storm Shadow, които не бяха прихванати от руската ПВО.

Ударени са складове с техника в село Юбилейное, западно от Луганск. ВСУ използва ракетите по разузнати и известни военни цели. Дори на картите на Google се виждат струпвания на военна техника на обекта, цел на удара. Втората крилата ракета Storm Shadow е ударила старата сграда на Академията на вътрешните работи.

Както пише "Рибар“, в рамките на деня най-тежките удари понася Хмелницки. Там, както личи от видеозаписи, руската цел е била склад за авиационни боеприпаси в западната част на града.

Около 22:00 ч. въоръжените сили на РФ нанасят удари с крилати ракети и БПЛА "Геран" по цели в Централна и Западна Украйна. Потвърдени попадения има в Тернопол и Киев.