Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу обвини западните страни, затворили консулствата си в страната поради заплахи за сигурността, че не са изпълнили съюзническите си задължения, предава ТАСС.

"Ако бяха съюзници, щяха да ни предупредят за предстоящи заплахи. Ако има терористична заплаха, не трябва ли да ни информират? Питахме нашето вътрешно министерство и разузнаването. Няма конкретен обмен на информация. Смятаме, че тези затваряния на дипломатически представителства са умишлени“, подчерта първият дипломат на Анкара на пресконференция в Истанбул, излъчена на страницата му в Twitter.

Според Чавушоглу Анкара е наясно, че "някои страни казват на други да се присъединят към решението им... Във всяко отношение тези затваряния са целенасочени“, добави той.

По-рано в турското външно министерство бяха привикани посланиците на държавите, които преустановиха работата на генералните си консулства (Белгия, Великобритания, Германия, Италия, Нидерландия, САЩ, Франция, Швейцария и Швеция). В разговорите е било подчертано, че сигурността на всички дипломатически институции в Турция се осигурява въз основа на международни споразумения. Обърнато е и внимание на необходимостта от сътрудничество в борбата с тероризма. От външното министерство в Анкара посочиха, че подходът на западните държави обслужва интересите на терористичните организации.

Посланиците бяха привикани във външното министерство, след като турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу заяви, че редица западни държави са отприщили "психологическа война" срещу страната му, затваряйки дипломатически мисии под претекст за терористична заплаха, но без да предоставят никакви доказателства.