Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в ефира на CNN Turk, че Анкара няма да позволи външни сили, било то Руската федерация и Запада, да се намесят в неделните президентски и парламентарни избори.

Чавушоглу нарече неоснователни твърденията на генералния секретар на опозиционната Републиканска народна партия (РНП) и кандидат за президент от Националния съюз Кемал Кълъчдароглу за някаква "намеса“ на Москва в изборните процеси в Турция. "Опитът за създаване на негативна атмосфера около предстоящия вот е голяма несправедливост към страната ни, както и желание да се хвърли сянка върху прозрачността на изборите. Анкара няма да позволи външни сили да се намесват в изборите, било то Русия или Запада! Гласуването ще бъде прозрачно, а окончателното решение ще отразява волята на турския народ“, увери министърът.

Чавушоглу обърна внимание на статистиката на туризма, като отбеляза, че рекорден брой посетители са били в Турция през последните три месеца. По думите му особена роля за това играе туристическата столица на Турция – Анталия. "Изявленията на Кълъчдароглу обаче, че ако Турция спечели изборите, Турция ще се присъедини към санкциите срещу Руската федерация, ще се отразят негативно на туристическия поток. Туристите започнаха да избират други дестинации за почивка“, посочи той.

Чавушоглу сподели още своята оценка за ситуацията в съседна Сирия.

Турският министър припомни, че на среща в Москва на 10 май с участието на представители на Турция, Руската федерация, Иран и правителството на Башар Асад страните са обсъдили съвместните усилия за борба с тероризма, както и връщането на сирийските бежанци в родината им, възстановяването на политическия процес и доставката на хуманитарна помощ за Сирия.

Външният министър повтори, че Турция не предявява претенции към сирийските територии и преследва една единствена цел - премахване на заплахата от тероризъм по границите си.

Според него изтеглянето на турските войски от Сирия, преди да е осигурена дългосрочна стабилност в тази страна, ще доведе до сериозна заплаха за сигурността на Турция, но и за целостта на Сирия. Процесите трябва да се развиват по определената "пътна карта“, убеден е той.