Турция е готова да продължи контактите с Швеция и Финландия по процеса на присъединяването на двете скандинавски страни към НАТО. Това заяви министърът на външните работи на югоизточната ни съседка Мевлют Чавушоглу на пресконференция в турската столица след разговори с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, предава ТАСС. 

"Вие следихте нашите скорошни съобщения за членството на Финландия и Швеция в НАТО, ние знаем, че САЩ също ги следват. Готови сме да продължим контактите по този въпрос. Колкото по-скоро Швеция предприеме действия, за да убеди нашия парламента и нашия народ, толкова [по-бързо] ще бъдат предприети такива стъпки [чрез одобрението на Турция на кандидатурата на Швеция и Финландия за влизането им в НАТО]“, подчерта първият дипломат на Анкара. 

През май 2022 г. Финландия и Швеция подадоха молби за присъединяване към НАТО, но Анкара блокира процеса на тяхното влизане, изисквайки да обявят кюрдските организации за терористични и да екстрадират лица, обвинени в тероризъм или участие в опита за преврат в Турция през 2016 г.