Турция все още не е видяла конкретни стъпки от страна на Финландия и по-специално Швеция за одобряване на молбите им за членство в НАТО. Съответното изявление направи министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу в рамките на пресконференция като част от работно посещение в Талин, която бе излъчена на страницата му в Twitter.

"Все още не сме видели конкретни стъпки от двете страни, особено от Швеция, които да ни убедят и да разсеят опасенията за сигурността ни. Има протокол, който трите държави [Турция, Финландия и Швеция] подписаха [през юни 2022 г.] в Мадрид. Очакваме изпълнение на задълженията, заложени в него", подчерта Чавушоглу.

По думите му Турция все още не е взела решение относно възможността за отделно разглеждане на молбите на Швеция и Финландия. "Това решение трябва да бъде взето от НАТО и от самите тях“, заяви първият дипломат на Анкара.

Според Чавушоглу Турция няма информация за участието на която и да е конкретна държава в действия в Европа, в частност в Швеция, за оскверняване на Корана. "Нямаме информация зад това да стои някаква конкретна държава или група. Целта на провокаторите беше да попречат на Швеция да се присъедини към НАТО. Който и да стои зад това, е провокация", увери турският министър.

Отношенията между Анкара и Стокхолм се изостриха след изгарянето на Корана в близост до турското посолство в шведската столица на 21 януари. От Анкара заявиха, че няма да одобрят кандидатурата на Швеция членство в НАТО, докато страната не изпълни задълженията по подписания с Турция меморандум за борба с тероризма.